Αν πάρεις τον Brad Pitt, τον Morgan Freeman και τον Cavin Spacey, τους προσθέσεις, το άθροισμα που θα πάρεις είναι 7! Κι αυτό γιατί οι 3 προαναφερθέντες πρωταγωνίστησαν στην θρυλική ταινία “Se7en”!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGrhKySJS5s45KLukYEFFgvBqOBHn4AuqUyAZFjpZGv9T-MywqrsVg3ZkWG3NGh6r4Vux3fe1LmN6ArQrgY5LYFdXp5ASvbZ-aOlxOuiHtP4PxkhRapzvHUqPOj3-GUD22YM4kR7qRgoU/s320/se7enposter.jpg)
Η ταινία έχει ως κεντρικό θέμα ένα μανιακό δολοφόνο ο οποίος επιλέγει τα θύματα που θα σκοτώσει ανάλογα με το αν αυτά έχουν διαπράξει κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα! Φθόνος, οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, λαγνεία, απληστία, οργή! Στην ταινία γίνεται συχνά αναφορά στο όνομα του Δάντη και του συγγραφικού έπους του «Θεία Κωμωδία». Στο έργο αυτό και συγκεκριμένα στο δεύτερο μέρος, το «Καθαρτήριο» ο Δάντης αναφέρει τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε 7 κύκλους του κωνικού σε σχήμα βουνού όπου οι αμαρτωλοί προσπαθούν να εξαγνιστούν αφού τιμωρηθούν πρώτα.
Όμως ποιος έφτιαξε τη περιβόητη αυτή λίστα? Και ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη βρωμοδουλειά? Ποιος άλλος? Η καθολική εκκλησία και συγκεκριμένα ο Πάπας Γρηγόριος ο Α’ γύρω στο 600 μ. Χ. στο έργο του “Magna Moralia”(Μεγάλα Ηθικά) συνέταξε τη λίστα με τις 7 αμαρτίες. Τα αμαρτήματα ονομάζονται θανάσιμα γιατί μπορούν να στερήσουν τη θεία Χάρη στην αιώνια καταδίκη της ψυχής εκτός αν συγχωρεθούν με την εξομολόγηση ή πληρώνοντας το ανάλογο με την αμαρτία αντίτιμο για να πάρεις συγχωροχάρτι. Δηλαδή οι πλούσιοι πάνε στον Παράδεισο και οι φτωχοί στο διάολο!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv2pVqRNTTthj0TQm_Zpy85Rw9eLEEVvpuFzHzs9gZwdzFqyYgQFYCK3GzVSzYqmax53vf9_1e4ICIyiv0nex48x_sMDufCRum-dfo2Kyy3LswUXpNuf1_JsAOgn99aN6YdOWIEwriRn0/s400/Hieronymus_Bosch_-_The_Garden_of_Earthly_Delights_-_Hell.jpg)
Το θέμα όμως δεν είναι αυτό! Στην ταινία ο δαιμόνιος ντεντέκτιβ που τον υποδύεται ο
Morgan Freeman, καταφέρνει να πάρει στα χέρια του μία λίστα μέσω ενός φίλου του από το
F.
B.
I, στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα και διευθύνσεις αυτών που δανείζονται από τη βιβλιοθήκη «σταμπαρισμένα» βιβλία! Δηλαδή, βιβλία που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα, «ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ κ.α. Ο
Brad Pitt διαβάζοντας τη λίστα αυτή στον
Freeman, προσπερνάει αδιάφορα το όνομα του Δάντη και ταράζεται μόλις ακούει εκείνο του Θωμά Ακινάτη και λέγοντας πως εκείνος έγραψε για τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, πάνε γρήγορα να ανακρίνουν τον αναγνώστη του βιβλίου
Cavin Spacey. Και εδώ έγινε το τραγικό λάθος!! Γιατί ο Θωμάς Ακινάτης, ιερέας του τάγματος των Δομινικανών μοναχών, δεν ήταν αυτός που έγραψε για τις 7 αμαρτίες αλλά αυτός που εννοούσαν ήταν ο Φραγκίσκος Πετράρχης! Συγκεκριμένα, στο έργο του «Απόκρυφο» (αλλιώς «Απόκρυφες συγκρούσεις με τα βάσανα μου 1347-1353μ.Χ.) σε πλατωνική μορφή, εξελίσσεται ένας διάλογος μεταξύ του Πετράρχη και του Αγίου Αυγουστίνου ενώπιον μιας σιωπηλής γυναίκας που συμβολίζει την αλήθεια. Το έργο χωρίζεται σε 3 βιβλία. Η αναφορά στα 7 θανάσιμα αμαρτήματα γίνεται στο 2
ο βιβλίο όπου εξετάζει ο συγγραφέας τα ελαττώματα του σύμφωνα με τις αμαρτίες αυτές.
Πολλά κείμενα έχουν γραφτεί για τις 7 αμαρτίες. Ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί. Ίσως οι σεναριογράφοι της ταινίας να μην έκαναν ενδελεχή έρευνα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Πετράρχης δεν αξίζει να έχει κομμάτι μεταθανάτιας δόξας και να του στερήσει λίγα λεπτά υστεροφημίας σε μία Χολιγουντιανή ταινία, από τις λίγες που αξίζουν από τη βιομηχανία της αμερικάνικης υποκουλτούρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου