Πολλοί από εσάς γνωρίζετε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Κάποιοι από εσάς ίσως την έχετε επισκεφθεί. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όταν βρίσκεστε μέσα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου ή την πλατεία της εκκλησίας στην ουσία δε βρίσκεστε στην Ιταλία. Αλλά σε διαφορετικό κράτος και συγκεκριμένα στο ανεξάρτητο εκκλησιαστικό κρατίδιο του Βατικανό.
![]() |
Σημαία Κράτους Βατικανό |
Το Βατικανό ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη συνθήκη του Λατερανού. Το Βατικανό είναι το μικρότερο κράτος στο κόσμο με έκταση 0,44 τετ. χλμ. και πληθυσμό που αριθμεί 826 ανθρώπους. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα της οποίας προΐσταται ο Πάπας, ο οποίος εκλέγεται από το κονκλάβιο των καρδιναλίων και αποτελεί το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Πρωτεύουσα του Βατικανό είναι η πόλη του Βατικανό και επίσημη γλώσσα μαζί με τα Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά που μιλούν οι κάτοικοι του Βατικανό είναι και τα Λατινικά. Ας μη ξεχνάμε πως η επίσημη ανακοίνωση εκλογής νέου Πάπα γίνεται στην αρχαία αυτή γλώσσα και δεν είναι άλλη από τη διάσημη “ habemus Papam” που σημαίνει «έχουμε (νέο) Πάπα!» Η οικονομία του Βατικανό υποστηρίζεται από τις συνεισφορές των ρωμαιοκαθολικών όλης της υφηλίου (γνωστές ως "Οβολός του Πέτρου"), την πώληση γραμματοσήμων και αναμνηστικών, τα αντίτιμα εισόδων στα μουσεία και την πώληση εκκλησιαστικών δημοσιευμάτων. Το Βατικανό έχει ανεξάρτητο οικονομικό σύστημα και τις τράπεζές του. Υπεύθυνη για την ασφάλεια του Βατικανό και του Πάπα είναι η Ελβετική φρουρά. Για την ένταξη στις τάξεις της πρέπει ο υποψήφιος να είναι Καθολικός στο θρήσκευμα, να έχει Ελβετική υπηκοότητα, να έχει λάβει βασική εκπαίδευση στον Ελβετικό στρατό και συστάσεις καλής διαγωγής, καθώς και ηλικία από 19 έως 30 έτη.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjIQjiWnmlCYKbZPMypSJsCAq-1FSNix8ikVW0xdHx0BModKHLt7Bz9OGeSVh98sEUAAgTiKYFm4Byc9qzU3kpg2BiKKlsJ48I62TkgoF0pqPurI2cY3BZGhFPkdHuTV7WZOQ-Vx4H168/s200/stella_alatza_1203937363.jpg)
![]() |
Σημαία Αγίου Μαρίνου |
Το δεύτερο κρατίδιο που υπάρχει στην ενδοχώρα της Ιταλίας είναι η Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου με έκταση μόλις 61,2 τετ. χλμ. και 30.324 κατοίκους (εκτίμηση 2009). Ο Άγιος Μαρίνος είναι το παλιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ράμπ, ένα χριστιανό λιθοξόο το έτος 301 μ.Χ., στις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την παράδοση, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει απ' το διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία.
Ο Άγιος Μαρίνος υποδιαιρείται σε 9 δήμους, που λέγονται Castelli(φρούρια). Με πρωτεύουσα τον Άγιο Μαρίνο (Città di San Marino) οι οκτώ μικρότεροι δήμοι είναι: Ακουαβίβα, Μπόργκο Ματζιόρε, Κιεζανουόβα, Ντομανιάνο, Φαετάνο, Φιορεντίνο, Μοντετζιαρντίνο και Σεραβάλε. Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Ντογκάνα, που ανήκει στο δήμο (Castello) του Σεραβάλε.
Επίσημη γλώσσα του Αγίου Μαρίνου είναι τα Ιταλικά και επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ, και παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις δικές της εθνικές παραστάσεις στις δύο όψεις των ευρωνομισμάτων. Πριν το ευρώ νόμισμα του Αγίου Μαρίνου ήταν η Λίρα Αγίου Μαρίνου (Σαμμαρινέζικη Λίρα), η οποία ήταν συσχετιζόμενη και ανταλλάξιμη με την ιταλική λιρέτα. Η βαριά βιομηχανία του Αγίου Μαρίνου είναι ο τουρισμός ο οποίος συνεισφέρει πάνω από 50% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Άλλες βιομηχανίες-"κλειδιά" είναι οι τράπεζες, η κεραμική και τα ηλεκτρικά είδη. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα είναι το κρασί και το τυρί.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXXPaStHQTmSSvKOIeiek829JlhP_S8HqHEZUWDT-V8jEe2a-C2vTr9HkeVvO02SK-5D1vWyhaLDZrYCvYEPbjPsy8WiWRC_Hk46Ts3d1lmybwgNTObU4WxQqFTB7f0QbHVC13NIsLJdk/s200/SanMarino.jpg)
Στον Άγιο Μαρίνο λειτουργεί πανεπιστήμιο το οποίο περιλαμβάνει σχολή Ιστορικών Σπουδών. Υπάρχει επίσης το μουσικό ινστιτούτο του Αγίου Μαρίνου και η διεθνής ακαδημία επιστημών του Αγίου Μαρίνου, η οποία υιοθέτησε την εσπεράντο ως γλώσσα για τα μαθήματα αλλά και για τις πανεπιστημιακές εκδόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου