Από τα αρχαία χρόνια όπως είναι γνωστό στην ιταλική χερσόνησο ομιλείτο η λατινική γλώσσα. Η χρήση της λατινικής δείχνει τα πρώτα σημάδια της τον 8ο αι. π.Χ. και γνωρίζει μεγάλες δόξες καθώς υπήρξε η επίσημη γλώσσα της πάλαι ποτέ ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας(27 π.χ. – 476 μ.Χ.). Μιας αυτοκρατορίας που μετρούσε τεράστια έκταση από τη Πορτογαλία ως την Συρία και από τη βόρεια Αφρική ως τη Βρετανική νήσο. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως όλοι όσοι κατοικούσαν εντός των ορίων της αυτοκρατορίας μιλούσαν λατινικά. Ας μη ξεχνάμε το μικρό Γαλατικό χωριό με τους διάσημους κατοίκους του που αντιστεκόντουσαν στις στρατιές του Ιουλίου Καίσαρα.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWhblDC9KCmfcVbXuervQGSkmy1bKb5ICvLnsRuI8PLoeFbnIFawWGrUHRQ-Ogg7pnfYU7VzsWFBn_UAnRldiSv6EhIdZLAFRRzctI3Hk87TOO5pwCvzVl73lsbzPJ43hyphenhyphen7wXqTu6XF-g/s200/empire.jpg)
Η Λατινική γλώσσα μετά τη πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την εισβολή των βαρβαρικών φυλών, διασπάται σε διάφορα βασίλεια τα οποία εξουσίαζαν φυλές που δεν μιλούσαν λατινικά όπως Βησιγότθοι, Οστρογότθοι, Βάνδαλοι, Άγγλοι, Σάξονες και Ιούτοι. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να χαθεί σταδιακά η λατινική ως γλώσσα σε πολλές περιοχές της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως Βόρεια Αφρική, Βρετανική νήσο και μεγάλο μέρος των Βαλκανίων. Στη δυτική Ευρώπη όμως η λατινική συντηρείται στη καθημερινότητα, στον προφορικό και γραπτό λόγο αλλά με την εισαγωγή διαφόρων φυλετικών γλωσσικών στοιχείων και εξέλιξη αυτών έχουμε τη γέννηση των Ευρωπαϊκών λατινογενών(ρωμανικών) γλωσσών όπως ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά κ.α.
Η ιταλική γλώσσα ομιλείται σε όλο το μήκος και πλάτος της ιταλικής χερσονήσου μέσω πολλών διαλέκτων όπως η διάλεκτος της Ούμπρια, της Σικελίας, της Νάπολι και της πιο σημαντικής της Τοσκανικής που έμελλε να είναι και η διάλεκτος που καθιερώθηκε ως η επίσημη γλώσσα της Ιταλίας. Αιτία όλων αυτών των διαλέκτων και παραλλαγών της ιταλικής γλώσσας είναι η χρήση από διάφορους ποιητές, πεζογράφους, εμπόρους, τραπεζίτες, δικαστές κ.α. οι οποίοι συνήθιζαν να μετακινούνται συχνά και να μεταφέρουν μαζί τους τις γλωσσικές ιδιομορφίες των περιοχών τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι των 10ο αι. μ.Χ. ως γραπτή γλώσσα χρησιμοποιείτο η λατινική. Από το 1200 μ.Χ. και μετά οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες αλλάζουν και η εξέλιξη των κυριότερων για την εποχή περιοχών βοηθάει ώστε σιγά-σιγά να διαδίδονται οι διάλεκτοι των κυριότερων και πιο ανεπτυγμένων περιφερειών όπως της Σικελίας και της Τοσκάνης.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgQ_bNrJR4SHV9pMNSTrAm8ulMaq0uuyiVjmWvAiYEUAFZ6v-_Q4UHYxzGKPOsDKjoeerc-m7hkJPj5oOT-o6mYqAKxjYfrwWDYRNpKMPohlmVIGxEwTRF-vM-3sMANQXAhutBCeJeAhk/s200/images.jpg)
Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην καθιέρωση της Τοσκανικής διαλέκτου; Η σημερινή ιταλική γλώσσα, εξέλιξη της Τοσκανικής διαλέκτου, οφείλει τη γέννηση της στους Φλωρεντιανούς ποιητές και πιο συγκεκριμένα στο «νονό» της Ιταλικής λογοτεχνίας Δάντη Αλιγκιέρι. Ο Δάντης όχι μόνο υπήρξε ποιητής, δοκιμιογράφος και διανοούμενος της εποχής του αλλά και ενεργός πολίτης που διαμόρφωσε κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές καταστάσεις της εποχής του όπως η διαμόρφωση του ιταλικού προφορικού λόγου μέσω ενός εκ των κορυφαίων έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τίτλο: «Θεία Κωμωδία».
Άλλοι σημαντικοί λόγοι που εγκαθίδρυσαν την Τοσκανική ως την επίσημη γλώσσα των ιταλών ήταν η πολιτική καθώς η Φλωρεντία υπήρξε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη της εποχής με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει τη προσοχή όλων των ιταλών εκείνη τη περίοδο. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται πως ξεπερνούσε τους 100.000 το 1300 μ.Χ. με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη οικονομική άνθηση η οποία ευνοούσε το νόμισμα της Φλωρεντίας, το
«
fiorino», που μέσω των εμπόρων της ταξίδευε σε όλη τη χώρα και μέσω αυτού διακινούσαν πολλά αγαθά. Να αναφέρω επίσης στο σημείο αυτό ότι η φλωρεντιανή διάλεκτος δεν απείχε και πολύ από τα λατινικά και εξαιτίας αυτού η ιταλική εξαρτάται άμεσα από τη λατινική γλώσσα.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXzwvRhyphenhyphenzhbw4tuGGM32fWHjiLfkl5neCcaZA3Et8o9-D_5c9qdlvYAP0nmkVwVhTWd3clA79HiKaw-kYYtMhMKPogPFAM2VBbn41APDmeBXLsfjYKdXmz343J6-ycmYh1taFmcZt6It8/s200/images+%25281%2529.jpg)
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι που γέννησαν την ιταλική γλώσσα, μία γλώσσα με τεράστια ιστορία 2.000 και πλέον ετών, μα ακόμα νέα καθώς μαθαίνει και προσαρμόζεται στις επιταγές του μέλλοντος. Γνωρίζοντας κάποιος ιταλικά μπαίνει σε ένα νέο κόσμο τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει και να διδαχθεί στοιχεία που διαμόρφωσαν ολόκληρους λαούς και κουλτούρες κρατών και που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι μία από της μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Με επιχειρήσεις στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, μόδας αλλά και πολλών άλλων σε ολόκληρο τον πλανήτη η γνώση των ιταλικών σε καθιστά αυτόματα πολίτη του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου